Koronavirus u PGŽ

Broj potvrđeno zaraženih korona virusom
Zaraženih Nove evidentiranih Preminulih Izliječenih
Primorsko-goranska županija 21 0 0 2
Republika Hrvatska 315 0 1 5
Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ponedjeljak, 23.03.2020. u 16:30
>

20. 9. 2015

Najveći gljivarski stručnjaci na Gljivarijadi u Liču

Gljivarijada u LičuProteklog vikenda održana je manifestacija "Gljivarijada Lič 2015." Prvi dan protekao je u skupljanju gljiva u okolici Liča. Do ranih večernjih sati gljivari Gljivarskog društva Grljak Lič prikupili su oko stotinjak vrsta te ih izložili u tamošnjem Domu kulture. Iste večeri, izložbu je postavio determinator Ervin Raguzin iz Rijeke te potom održao dva predavanja: "Gljive u kuhinji" i "Gljive kao lijek". Da su navedene teme pobudile veliki interes pokazuje činjenica da se za prisustvovanje predavanju tražilo mjesto više.

Idući dan, u subotu, okupilo se mnoštvo gljivara iz gotovo cijele Hrvatske, a dvoje gljivara došlo je čak iz Novog Zelanda. Manifestaciju su svojim dolaskom uveličali najveći stručnjaci Hrvatske iz područja svijeta gljiva, predvođeni prof. dr. Romanom Bošcem, autorom Enciklopedije gljiva.

Gljivarijada je protekla u vedrom raspoloženju čime su odmah na početku pridonijeli učenici prvog i drugog razreda područne škole u Liču, koji su manifestaciju otvorili izvodeći pjesmu "Muhara".

Nakon svečanog dijela održala su se natjecanja u dvije kategorije. U kategoriji najviše ubranih vrsta gljiva pobjedu je odnijelo gljivarsko društvo Medenka iz Zlatara, vrativši se iz šume sa 78 vrsta gljiva. U kategoriji najljepši vrganj, pobjedila je članica gljivarskog društva Amanita iz Sv. Ivana Zeline. Pobjednici su dobili, osim trofeja u obliku vrganja, po vreću krumpira iz Ličkog polja. Organizatori su podijelili još jednu nagradu za "naj društvo". Umjetnički izrađen vrganj i tortu osvojila je grupa pod nazivom "Sedmero purgera" a sačinjavali su je troje djece i četvero odraslih.

ispiši stranicu ispiši stranicu