Koronavirus u PGŽ

Broj potvrđeno zaraženih korona virusom
Zaraženih Nove evidentiranih Preminulih Izliječenih
Primorsko-goranska županija 21 0 0 2
Republika Hrvatska 315 0 1 5
Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ponedjeljak, 23.03.2020. u 16:30
>

18. 9. 2015

Započeli radovi na komunalnoj infrastrukturi u Delnicama

Komunalna infrastruktura u DelnicamaU Supilovoj ulici u Delnicama započeli su radovi na komunalnoj infrastrukturi. Investicija obuhvaća zamjenu dotrajale infrastrukture i izgradnju kanalizacijskog sustava u Delnicama (Supilova ulica), u vrijednosti od 38.543.260,27 kuna. Dužina zahvata je 1900 metara, a vrijednost investicije zamjene dotrajale infrastrukture je 23.979.850 kuna Vrijednost investicije pročistača otpadnih voda je 14.563.410 kuna. Od toga Hrvatske vode financiraju 90 % što znači 34.688.934, a Grad Delnice 10 % odnosno 3.854.326 kuna.

Zamjenik župana Petar Mamula prilikom obilaska radova izrazio je zadovoljstvoda glavna delnička ulica mijenja svoju vizuru. Ovakvi radovi, rekao je Mamula, rade se i u drugim samoupravama na području Gorskog kotara. "Ispred Primorsko-goranske županije mogu sa zadovoljstvom reći da je u periodu od 2012. do 2015. godine kroz program ravnomjernog razvitka PGŽ u jedinice lokalne samouprave na području Gorskog kotara uloženo 4.5 milijuna kuna, pretežno u projekte koji se tiču vodoopskrbe i odvodnje.

Za gradonačelnika Delnica Ivicu Kneževića važnost ove investicije više je od komunalne. "Mi je doživljavamo kao vrlo bitnu ekološku investiciju jer ćemo time u velikom dijelu zaštititi naše izvorište pitke vode na Kupici. To je i vrlo značajan urbanistički projekt jer grad poprima sasvim drugačiju vizuru i možemo s pravom reći da postajemo pravi gradić", rekao je Knežević.

Ovom investicijom privodi se kraju veći dio posla pokrivanja grada kolektorom. Ostat će naselje Vučnik na zapadnom dijelu, kao i Boškovo te naselje Grabanj. Grad Delnice cijeli je na sustavu fekalne odvodnje, a sustav će unaprijediti pročistač otpadnih voda koji je u fazi dovršetka. Probni rad pročistača trebao bi početi krajem ove godine, a trajat će dvije godine. Nakon toga treba u cijelosti zaživjeti sustav zbrinjavanja fekalnih voda.

Za područje Gorskog kotara posebno je važan sporazum koji je nedavno potpisan između vlada Hrvatske i Švicarske, kojim će Švicarska uložiti 21.5 milijuna franaka u područje Gorskog kotara.

ispiši stranicu ispiši stranicu