Koronavirus u PGŽ

Broj potvrđeno zaraženih korona virusom
Zaraženih Nove evidentiranih Preminulih Izliječenih
Primorsko-goranska županija 21 0 0 2
Republika Hrvatska 315 0 1 5
Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ponedjeljak, 23.03.2020. u 16:30
>

17. 9. 2015

"Glazba od svih nas čini bolje, plemenitije i uspješnije ljude"

Glazbena škola KrkU Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan u Krku  održana je svečanost povodom otvorenja Područnog odjela Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. U ime Primorsko-goranske županije svečanosti su prisustvovale zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin. Prisustvovali su i gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić te ravnatelji Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk  Serđo Samblić i Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Danijel Trinajstić.

U svom obraćanju prisutnima, zamjenica župana Marina Medarić naglasila je da je znanje naše najveće bogatstvo koje nam nitko ne može oduzeti. Otok Krk, rekla je Medarić, do sada je bio jedini naš otok bez osnovnoškolskog glazbenog obrazovanja i uz suradnju i trud možemo reći da imamo novi glazbeni odjel.

"Ono što na otoku najviše veseli je broj djece u osnovnoj, kao i glazbenoj školi. Mi smo tu da vam pružimo jednake uvjete odrastanja, ali i visoki pedagoški standard iako živite na otoku. Primorsko-goranska županija je tu da prepozna vaše potrebe i u suradnji s jedinicama lokalne samouprave ih realizira. Nadam se da će u ovoj školi prepoznati talente i naučiti učenike da na najbolji mogući način prenesu i očuvaju tradiciju ovog otoka", zaključila je zamjenica župana.

Gradonačelnik Krka Darijo Vasilić rekao je da Krk zaslužuje glazbenu školu i podsjetio na povijest grada Krka koji cijeni kulturnu i glazbenu baštinu. Vasilić je naveo primjer počevši od kolekcionara, svećenika, znanstvenika i teologa Nikole Udine Algarottija, koji je živio prije 300 godina i Krku ostavio veliku baštinu od desetak tisuća knjiga, tisuća glazbenih zapisa i brojne instrumente. Iz tog razdoblja potječu prvi gudački orkestar grada Krka te gradska limena glazba koja će uskoro proslaviti 200 godina rada. "Ta gradska glazba sama je educirala svoje glazbenike, a ovakva glazbena škola dodatno će doprinijeti obrazovanju krčkih glazbenika", rekao je Vasilić dodavši da su talenti koji su uveličali današnju svečanost zaslužili da im omogućimo adekvatno obrazovanje.

Ravnatelj Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka Danijel Trinajstić rekao je da Glazbena škola zapošljava 85 profesora, a pohađa je 450 učenika, 67 u područnom odjeljenju na Rabu i sada 30 novih učenika sa Krka. Trinajstić je poručio da je glazba medij koji otapa razlike među ljudima i mišljenjima, koji od svih nas čini bolje, plemenitije i uspješnije ljude.

U programu su nastupili učenici Filip Mihaljević i Laura Udina.

Foto galeriju pogledajte na Facebooku.

ispiši stranicu ispiši stranicu