Koronavirus u PGŽ

Broj potvrđeno zaraženih korona virusom
Zaraženih Nove evidentiranih Preminulih Izliječenih
Primorsko-goranska županija 21 0 0 2
Republika Hrvatska 315 0 1 5
Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ponedjeljak, 23.03.2020. u 16:30
>

10. 9. 2015

Ministar Varga posjetio bazu Hitne helikopterske medicinske službe na Krku

Hitna služba na KrkuMinistar zdravlja Siniša Varga sa suradnicima posjetio je u Zračnoj luci Rijeka bazu Hitne helikopterske medicinske službe koja je prije dva dana počela raditi na lokalitetima Krk i Brač. Već su do sada imali četiri intervencije gdje su pacijenti uspješno unutar "zlatnog sata" prebačeni do kliničkih centara u Rijeci i Splitu, a prva intervencija obavljena je već prvog dana rada.

Kako je naglasio ministar, Helikopterska hitna medicinska služba je pilot projekt koji je pokrenulo Ministarstvo zdravlja. Nakon završene desetodnevne intenzivne edukacije liječnika i medicinskih sestara/medicinskih tehničara koji su dio posade helikoptera, HHMS će prema pozivu medicinskih prijavno-dojavnih jedinica polijetati iz baza sa otoka Krka i Brača te će građanima i turistima koji žive ili se nalaze na otocima i prometno teško dostupnim ruralnim sredinama omogućiti pravovremeni pristup bolnicama i dostupnost odgovarajuće medicinske skrbi.

Karakteristika namjenskih HHMS helikoptera Airbus EC135T2+ i Airbus H145 mogućnost je slijetanja na različite i male površine, što olakšava pristup pacijentu. Zbog opremljenosti helikoptera odgovarajućom medicinskom opremom, početak liječenja unesrećenog ili bolesnog pacijenta moguć je već tijekom prijevoza do bolnice.

Pročelnica UO za zdravstvo Primorsko-goranske županije Đulija Malatestinić izrazila je zadovoljstvo što je upravo Krk jedna od dvije helikopterske baze odabrane za pilot projekt te istaknula da smo ovime dostigli zlatni standard hitne medicinske službe kakav već postoji u većini zemalja Europske unije. Za našu županiju, u kojoj su 4 velika otoka, helikopterska hitna pomoć izuzetno je važna za brzi prihvat i transport pacijenata do KBC Rijeka.

Ministra Vargu na Krku su dočekali i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicine dr.Maja Grba-Bujević, te liječnik Vuk Prica i medicinska sestra Andreja Maček, koji su jedan od četiri medicinska tima u stalnoj pripravnosti u bazi na Krku.

Projekt je vrijedan 8,5 milijuna kuna i u potpunosti je financiran sredstvima Svjetske banke.U medicinskom dijelu posade helikoptera sudjeluju djelatnici Zavoda za hitnu medicinu PGŽ, i to 5 liječnika i 5 medicinskih tehničara/sestara, koji su prošli sedmodnevnu edukaciju za rad u helikopteru.

Pilote daju dvije talijanske tvrtke koje su se kao zajednica ponuditelja javile na natječaj Ministarstva zdravlja i koje su odabrane, a to su EliFriulia i AirGreen.

ispiši stranicu ispiši stranicu