Koronavirus u PGŽ

Broj potvrđeno zaraženih korona virusom
Zaraženih Nove evidentiranih Preminulih Izliječenih
Primorsko-goranska županija 21 0 0 2
Republika Hrvatska 315 0 1 5
Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ponedjeljak, 23.03.2020. u 16:30
>

24. 4. 2020

Od 4.svibnja kretanje Županijom bez propusnica

djhOd 4.svibnja unutar cijelog područja Primorsko-goranske županije moći će se kretati bez propusnica, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite župan Zlatko Komadina

"Drago mi je što mogu reći da je epidemiološka situacija u PGŽ dobra i povoljna tako da možemo ukinuti propusnice s 4. svibnja kada će biti slobodno kretanje po županiji za sve naše stanovnike. Do tada apeliram na liberalizaciju izdavanja dozvola sa otoka i na otok, iz Gorskog kotara i u Gorski kotar od strane lokalnih stožera. Bilo koji valjan razlog, od posjeta obitelji, nekretnini ili plovilu, opravdan je da se ljudima izdaju propusnice. Dakle, mi ćemo točno u sredini vladinih mjera otvoriti županiju i pripremiti se za povrtak djece u škole, otvaranje trgovačkih centara", rekao je Komadina.

I dalje nema novih slučajeva zaraze, a od jučer je u PGŽ ozdravilo pet osoba. Prema riječima ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravastvo Vladimira Mićovića, mi sada imamo gotovo izjednačen broj oboljelih i onih koji su ozdravili od Covid 19 infekcije. Njih 34 do sada je ozdravilo dok je 36 osoba  još uvijek pozitivno na koronavirus. "Nadamo se da će takve brojke i ostati i da će epidemija imati svoj naglašeno silazni tijek.  Kada ćemo moći proglasiti kraj epidemije to u ovom trenutku ne možemo prognozirati, posebice iz razloga jer dolazi do relaksiranja mjera. No sve preporuke o oprezu, izbjegavanju grupiranja, držanju fizičke distance kao i primjerna pojačanih higijenskih mjera i dalje su na snazi", rekao je Mićović.

"Zahvaljući činjenici da nema povećanja oboljelih i da je u KBC Rijeka sada smo pet pacijenata zaraženih koronom, od ponedjeljka počinje i normalizacija rada u poliklinikama", najavio je ravnatelj Davor Štimac. Zamolio je međutim građane, pogotovo one starije dobi  da prije dolaska u bolnicu konzulitraju svoje liječnike obiteljske medicine, kako bi se izbjegla navala pacijenata na dijagnostičke i kontrolne preglede.

"Od ukupno 62 ustanove socijalne skrbi na području Županije, posebno oformljeni stožeri, njih čak osam, do sada su proveli nadzor u njih 57 te utvrdili da se u svim tim ustanovama poštuju mjere i preporuke zaštite. Također je provedeno i testiranje osoblja u tim ustanovama prije njihovog povratka u smjenu i svi nalazi su negativni", izvijestila je pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić.

Također je najavila da od slijedećeg tjedna kreće i normalizacija rada u županijskim zdravstvenim ustanovama, a za to se priprema i TH Crikvenica gdje će danas biti otpušteno pet od ukupno 9 pacijenata sa simptomima korona virusa. "Na žalost usprkos svim upozorenjima i dalje imamo slučajeva kršenja obavezne samoizolacije, kod nekih čak i više puta", rekao je načelnik PU primorsko goranske Tomislav Dizdar. Među njima je bilo čak i osoba koji su zaraženi, čime se ugrožavaju drugi ljudi i to je nedopustivo," naglasio je Dizdar, apelirajući na građane da se i dalje ne kreću bez valjanog razloga te da ostaju doma kako bi ovu epidemiju čim prije doveli kraju. Iste poruke ispred Ravnateljstva civilne zaštite uputio je i Matko Škalamera.

ispiši stranicu ispiši stranicu