Koronavirus u PGŽ

Broj potvrđeno zaraženih korona virusom
Zaraženih Nove evidentiranih Preminulih Izliječenih
Primorsko-goranska županija 21 0 0 2
Republika Hrvatska 315 0 1 5
Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ponedjeljak, 23.03.2020. u 16:30
>

17. 4. 2020

Transnacionalna izložba fotografija u okviru projekta "REFREsh" - "Fotografije sjećanja"

Upute Jedna od aktivnosti EU projekta „REFREsh“, na kojem je Primorsko-goranska županija jedan od partnera, je predstavljanje industrijske baštine svih zemalja koje sudjeluju u projektu na zajedničkoj izložbi fotografija pod nazivom „Fotografije sjećanja“. Pet regija iz Njemačke, Italije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske bit će predstavljene sa po šest fotografija koje prikazuju njihovu industrijsku, zanatsku i radnu prošlost.

Fotografije su prikupljane na različite načine – raspisivanjem natječaja te izborom najboljih od pristiglih radova, ili pozivom jednog ili više dokazanih fotografa koji su potom fotografirali objekte industrijske baštine. Izložba će predstavljati ukupno 30 fotografija i imat će putujući karakter, odnosno bit će predstavljena u svim regijama koje sudjeluju u projektu, a na izložbi će gostovati i umjetnici iz različitih zemalja te tako razmjenjivati iskustva. Hrvatska publika izložbu će moći pogledati u kući čuvara brane na Lokvarskom jezeru, koja je obnovljena sredstvima iz projekta „REFREsh“. Zbog pandemije uzrokovane koronavirusom još uvijek se ne zna točan termin izložbe, no očekuje se da će fotografije biti izlagane tijekom ljetnih mjeseci. 

Općina Lokve, također partner na projektu, provela je krajem prošle godine otvoreni natječaj pod nazivom „Stari zanati, umjetnički obrti, napušteni industrijski objekti i radni običaji“, kako bi se u projekt uključio širok krug umjetnika. Na natječaj se prijavilo 33 autora sa 153 fotografije, a stručno povjerenstvo koje su činili Jasna Šikanja, Tihana Karlović i Borislav Božić uskoro će objaviti rezultate natječaja.

Projekt REFREsh financiran je iz programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa 2014. - 2020. U projektu sudjeluje 10 projektnih partnera iz pet država, na čelu s vodećim partnerom – regionalnom razvojnom agencijom Aufbauwerk Region iz Leipziga. Projekt je započeo u srpnju 2017. godine a provedba projekta traje do rujna 2020. Godine a svrha mu je revitalizacija stare industrijske baštine i prenamjena u društveno korisne objekte za potrebe kreativnih i kulturnih industrija te razvoj strategija i procesa suradnje kreativnih, trgovinskih, poslovnih i uslužnih djelatnosti i ntegracija kreativnog sektora u postojeće trgovačke i uslužne djelatnosti.

Ukupna vrijednost projekta je nešto više do 2 milijuna eura, od čega je udio Primorsko-goranske županije oko 200.000,00 eura. Uz Primorsko-goransku županiju i Općinu Lokve, partneri na projektu su Regionalna razvojna agencija Aufbauwerk Region iz Leipziga, SAXONIA – kompanija za razvoj i upravljanje, Gospodarska komora regije Pečuh-Baranja, Grad Komló, Institut za zaštitu kulturne baštine Slovenije, Općina Piran, Venecijanski klaster za baštinu i Općina Castello di Godego.


ispiši stranicu ispiši stranicu