Koronavirus u PGŽ

Broj potvrđeno zaraženih korona virusom
Zaraženih Nove evidentiranih Preminulih Izliječenih
Primorsko-goranska županija 21 0 0 2
Republika Hrvatska 315 0 1 5
Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ponedjeljak, 23.03.2020. u 16:30
>

26. 9. 2015

Pokazna vježba pomorskih snaga za intervencije kod onečišćenja mora

Onečišćenje moraU namjeri da se javnost upozna s načinom rada i mogućnostima za intervencije u slučaju iznenadnog onečišćenja mora, Županijski operativni centar, u sklopu otvorenja manifestacije Rijeka Nautic Show, jučer je proveo pokaznu vježbu rada dijela brodova čistača i uporabu sredstava za zaštitu mora koje posjeduje.

 Ciljevi pokazne vježbe su provjera spremnosti uspostavljanja veza, obavješćivanja, te provođenja
akcije čišćenja radi smanjenja šteta u okolišu izazvanih iznenadnim onečišćenjem mora, uvježbavanje ŽOC-a u planiranju i izvođenju aktivnosti na sanaciji onečišćenja te provjera spremnosti i upotrebe EKO brodova i druge opreme specijaliziranih tvrtki u akciji čišćenja mora nakon iznenadnog onečišćenja.

Za ovu prigodu osmišljena je situacija manjeg onečišćenja mora čija sanacija se odvijala po sljedećem scenariju.

Za vlastite potrebe brod Marco Polo prevozio je pogonskog goriva u dvije bačve na palubi. Zbog slabog osiguranja pri manevru broda jedna bačva se prevrnula i u more je iscurilo 100 litara dizel goriva.

Zapovjednik m/b Marco Pola o štetnom događaju obavještava riječki Lučki kontrolni centar koji zbog obima onečišćenja informaciju i poziv za pomoć upućuje zapovjedniku ŽOC-a koji izvješćuje Županijski centar 112 sa zahtjevom da pozove članove ŽOC-a na žurni dolazak na zborno mjesto u Lučkoj kapetaniji Rijeka. Zatim obavještava Pomorsku policiju PU Primorsko-goranske sa zahtjevom da se na mjesto događaja odmah uputi patrolni brod radi osiguranja mjesta.

Uvježbani djelatnici tvrtke Dezinsekcija d.o.o. Rijeka sa ekološkom brodicom EKO13/4 i pomoćnom brodicom zaštitnim branam opasuje mjesto onečišćenja. Ugljikovodike koji su ostali izvan područja opasanog branama prikupljaju i dva specijalizirana ekološka broda tako da usisavaju onečišćenje i pomoću separatora odvaja ugljikovodike od mora.

Preostalo onečišćenje unutar brana skuplja se pomoću skimmera - uređaja za skupljanje ulja sa vodene površine, koji se s brodice EKO 13/4 spušta u more, a može skupiti do 30 m3/sat.

Nakon pokazne vježbe svi specijalizirani brodovi za intervencije koji su sudjelovali u pokaznoj vježbi bili su dostupni za razgledavanje svim posjetiteljima sajma.

S ciljem postizanja potrebne razine spremnosti za provedbu Plana intervencija, ŽOC svake godine u akvatoriju Primorsko-goranske županije organizira vježbu. 

ispiši stranicu ispiši stranicu