Koronavirus u PGŽ

Broj potvrđeno zaraženih korona virusom
Zaraženih Nove evidentiranih Preminulih Izliječenih
Primorsko-goranska županija 21 0 0 2
Republika Hrvatska 315 0 1 5
Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ponedjeljak, 23.03.2020. u 16:30
>

28. 9. 2015

20. godišnjica osnutka pjevačke skupine i plesnih skupina Češke besede Rijeka

20. godina Češke besedeČeška beseda Rijeka organizirala je u Češkom domu na Hostima Dan češke kulture. Povod manifestacije bila je 20. obljetnica rada pjevačke skupine i plesnih skupina, a pritom je predstavljena i monografija Češke besede Rijeka, izdana u povodu prošlogodišnje 20. godišnjice osnutka ove jedne od kulturno aktivnijih nacionalnih manjina u Rijeci.

Češka beseda Rijeka osnovana je 17. rujna 1994. godine, na inicijativu nekoliko entuzijasta predvođenih Zdenkom Bahnikom, sa ciljem prezentacije čeških narodnih običaja, pjesama i plesova. Danas broji 159 članova i 11 počasnih članova, a u sklopu besede djeluju pjevačka skupina bračnih parova, kao i pet plesnih skupina koje plešu folklorne plesove te dvije skupine koje uče moderne plesove. Kao jedan od najznačajnijih projekata u protekla dva desetljeća rada, svakako valja istaknuti otvorenje novog Češkog doma na Hostima, 19. rujna 2009. godine, u kojem odnedavno djeluje i hostel.

Predsjednica riječke Češke besede Fanika Husak istaknula je da je ova manifestacija prilika za upoznavanje sa češkom kulturnom baštinom, ali i za motiviranje novih članova, bez obzira na njihovu nacionalnost, na suradnju. Kao planove za sljedeće razdoblje istaknula je susret čeških zborova Spjevanke, planiran početkom listopada, proslavu blagdana sv. Nikole, doček Nove godine, maškarane zabave te već tradicionalna događanja kojima se obilježavaju češki blagdani, a koji prikazuju češke narodne običaje, među kojima i posvitenjsku zabavu.

Svečanost u Češkom domu uveličali su predstavnici Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, kao i češke izdavačke kuće Jednota iz Daruvara, koja je izdavač monografije. Uz skupine Češke besede Rijeka, u kulturno-umjetničkom programu nastupili su članovi čeških beseda Sisak i Jazvenik.

Pokrovitelji Dana češke kulture bili su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

ispiši stranicu ispiši stranicu