Koronavirus u PGŽ

Broj potvrđeno zaraženih korona virusom
Zaraženih Nove evidentiranih Preminulih Izliječenih
Primorsko-goranska županija 21 0 0 2
Republika Hrvatska 315 0 1 5
Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ponedjeljak, 23.03.2020. u 16:30
>

24. 9. 2015

Svečanost povodom Kurban-bajrama u Islamskom centru Rijeka

Svečanost povodom Kurban-bajrama u Islamskom centru Rijeka U Islamskom centru Rijeka je povodom blagdana Kurban-bajrama nakon jutarnje molitve održan svečani bajramski prijem. Primanju kojemu je domaćin bio imam Hidajet ef. Hasanović, je uz predstavnike lokalnih vlasti, ustanova, udruga i drugih vjerskih zajednica prisustvovao i veleposlanik Islamske Republike Iran Nj.E.g. Mohammad Ebrahim Taherian Fard.

Zamjenik muftije Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Mevludi ef. Arslani u ime domaćina je čestitao Kurban-bajram vjernicima te pozdravio uzvanike. Pritom je podsjetio na povezanost monoteističkih religija i značenja žrtve te ukazao na značaj Kurban-bajrama koji se očituje u solidarnosti, cijenjenju svetosti života i davanja doprinosa društvu.

Govoreći o velikoj humanitarnoj izbjegličkoj krizi Mevludi ef. Arslani istaknuo je ponos pripadnosti državi "koja je širom otvorila vrata napaćenim ljudima", solidarizirajući se s izbjeglicama a na što je nadodao da smo "pokazali djelom kako čovjek treba biti na usluzi čovjeku u najtežim trenucima."

Mevludi ef. Arslani najavio je nastavak suradnje Islamske zajednice s državom da bi se dijelu izbjeglica koje će tu ostati pomoglo u integraciji u društvo, a pritom ne dopuštajući remećenje sklada iz vanjskih utjecaja. A riječki primjer je ocijenio kao oglednim za vođenje međureligijskog i interkulturalnog dijaloga te suživota.

Zamjenik župana Petar Mamula je prilikom čestitanja istaknuo da unatoč mnogim iskušenjima koja se pojavljaju, a trenutno se ogledaju u velikoj humanitarnoj krizi, to bila i prilika iskazivanja humanosti na djelu.

"Svima skupa želim puno strpljenja, razumijevanja za sve što nam dolazi. Vidimo da nam godina za godinom donosi sve veća iskušenja u međusobnim odnosima između vjera, naroda i država. Negdje je to lakše pomiriti, negdje je teže. A mislim da mi ovdje u županiji i gradu imamo jako dobre temelje za pružiti recept kako to uspješno raditi", izjavio je Mamula.

Pritom je podsjetio na uzoran odnos s Islamskom zajednicom na našem području, te jakim vezama čiji korijeni duboko sežu, ukazavši na potrebu za proširivanjem suradnje u društvu.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović istaknuo je da su građani, posebice poučenim iskustvima naših sugrađana otprije 25 godina, priskočili u pomoć otvorena srca, i tako se pokazali kao uzor za odnose među vjerskim zajednicama i mnogima u Europi.

Nadbiskup riječki Ivan Devčić naveo je obvezu da se zajedništvo, koje seže iz korijena abrahamskih religija, živi poštujući razlike i uvažavajući jedni druge kao poticaj na izgradnju mira, sloge i solidarnosti u svijetu.

U svečanom programu Zbor Medžilisa Islamske zajednice Rijeka nastupio je s glazbenom točkom u kojoj su izveli pobožnu pjesmu ilahiju.

ispiši stranicu ispiši stranicu