Koronavirus u PGŽ

Broj potvrđeno zaraženih korona virusom
Zaraženih Nove evidentiranih Preminulih Izliječenih
Primorsko-goranska županija 21 0 0 2
Republika Hrvatska 315 0 1 5
Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ponedjeljak, 23.03.2020. u 16:30
>

24. 9. 2015

20. Sjednica Županijske skupštine

Na 20. sjednici Županijske skupštine raspravljalo se o prijedlogu polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Primorsko-goranske županije za 2015. godinu, Izvještaju o radu Župana za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2015. godine, koncesijama na pomorskom dobru te drugim temama.

Uoči sjednice, župan Zlatko Komadina prokomentirao je nekoliko tema.

Izvješće o izvršenju Proračuna, istaknuo je župan, pokazuje da je Proračun održiv. "Vidi se da su prihodi veći od rashoda, solventni smo i likvidni, a rashodi su u skladu s očekivanjima. Što se tiče pojedinih točaka, vezano za poduzetništvo pokrenuli smo nove kreditne linije da podignemo kvalitetu smještaja u turizmu i subvencioniramo kamate kroz program "Kvarner family" onima koji dižu kvalitetu privatnog smještaja na Kvarneru", rekao je Komadina.

Još jedna važna tema je i naknada šteta iz Europskog fonda solidarnosti, kojom će se sanirati posljedice ledenog nevremena u Gorskom kotaru. Gradovi i općine trebaju isplatiti sanaciju, a tek onda moći će dobiti europska sredstva. S obzirom da nemaju sredstava u proračunu, a najmanje ih ima Grad Čabar na čijem području se dogodilo 75% šteta, dogovorene su uzajamne bankovne garancije kako bi avansirano platili popravak infrastrukture.

Iz Fonda solidarnosti Europske unije jedinicama lokalne samouprave na području Gorskog kotara dodijeljeno je ukupno 3,8 milijuna kuna pomoći za sanaciju šteta izazvanih ledenom kišom u veljači prošle godine. Najveći dio tih sredstava, 2,7 milijuna kuna, pripast će Općini Čabar koja je pretrpjela najveće štete. Ostatak će biti podijeljen između preostalih osam jednica lokalne samouprave pogođenih nevremenom.

Odgovarajući na pitanja i komentare vijećnika vezano za izvršenje proračuna, župan je rekao da je Proračun Primorsko-goranske županije razvojan i socijalni, siguran i stabilan.

Izvješće o izvršenju proračuna prihvaćeno je većinom od 29 glasova "za" i 9 "protiv", a Izvješće o radu župana sa 26 glasova "za" i 8 "protiv".

Od ove sjednice, Bojan Simonič više nije član Županijske skupštine, a zamijenio ga je dr.sc. Robert Kurelić iz Akcije mladih.

ispiši stranicu ispiši stranicu