Koronavirus u PGŽ

Broj potvrđeno zaraženih korona virusom
Zaraženih Nove evidentiranih Preminulih Izliječenih
Primorsko-goranska županija 21 0 0 2
Republika Hrvatska 315 0 1 5
Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ponedjeljak, 23.03.2020. u 16:30
>

22. 9. 2015

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama Članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ i predstavnice Udruge "PaRiter" promotivnim aktivnostima na stepenicama kod riječkog hotela "Bonavia" obilježile su Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Aktivnostima su upozorovale na problem nasilja te poticale na prevenciju u borbi protiv nasilja nad ženama.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama Hrvatski sabor proglasio je 2004. godine u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine.

Predstavnice Povjerenstva i članice udruge su na poznatim lokacijama riječkih stepenica i po kvakama kafića istaknule promidžbene materijale sa sadržajem koji upućuje na prisutan problem nasilja nad ženama.

Udruga za zaštitu obitelji Rijeka na riječkom Korzu postavila je promotivni štand u svrhu pružanja informacija o radu udruga te kome se žrtve i potencijalni svjedoci mogu obratiti u slučaju nasilja, a u spomen na 242 žene ubijene od 2001. godine priređeno je puštanje crnih balona.

Predsjednica Povjerenstva Irene Gregorović Filipčić navela je da su na stepenicama na pet lokacija u Rijeci kod Bonavie, na Trsatskim stubama, kod Sportske dvorane Zamet, na Sveučilišnom kampusu kod Filozofskog fakulteta i kod prolaza Marije Krucifikse Kozulić postavljene naljepnice s tekstom "Svaka 3. žena padne niz stepenice", a na kvake kafića oznake za kvaku sa tekstom "Kvaka nije šaka".

"Oblijepili smo stepenice da podsjetimo i senzibiliziramo ljude da je to djelo koje treba svatko osuditi", izjavila je Gregorović Filipčić. Pritom je nadodala da brojke prijavljenog nasilja, po kojima je prema dostupnim podacima sve manje prekršajnih djela, a više kaznenih, nisu realne, obzirom da na jedno prijavljeno nasilje dolazi deset neprijavljenih.

"Žene su premalo zaštićene, trebaju se stvoriti uvjeti da se žena osjeća sigurno i da ima pravo na svoje dostojanstvo", istaknula je Gregorović Filipčić, te je ukazala na potrebu za korjenitim promjenama u društvu radi vraćanja povjerenja u djelovanje sustava.

ispiši stranicu ispiši stranicu