Koronavirus u PGŽ

Broj potvrđeno zaraženih korona virusom
Zaraženih Nove evidentiranih Preminulih Izliječenih
Primorsko-goranska županija 21 0 0 2
Republika Hrvatska 315 0 1 5
Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ponedjeljak, 23.03.2020. u 16:30
>

21. 9. 2015

Treći ovogodišnji Ri gastro: Riječki gastronomski dani slave lignje i smokve

Treći Ri gastro 2015Jesenje izdanje Ri gastra u razdoblju od 22. do 29. rujna na svom će nam jelovniku nuditi dvije sezonske namirnice – lignje i smokve bit će zvijezde delicija koje će se spravljati u restoranima i konobama koji sudjeluju u manifestaciji.

Domaćin predstavljanja trećeg ovogodišnjeg izdanja Ri gastra bio je Grand hotela Bonavia čiji Fine Dining Restaurant Kamov sudjeluje u manifestaciji od samih početaka. O Ri gastru, dvjema namirnicama koje će biti temelj menija u ovom periodu i programima koji nas očekuju pričali su Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Ines Boban-Štiglić, voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke, Marina Rogović, direktorica Grand hotel Bonavia, Mara Šimunić iz konobe Blato 1902 i Tanja Babić, koordinatorica projekta Ri gastro.

Kao i svaki put do sada, svi će sladokusci dobiti priliku po popularnim cijenama u brojnim restoranima i konobama Rijeke i okolice isprobati cijeli niz specijaliteta od liganja i maštovite slastice od smokava. Meniji nam tako najavljuju carpaccio od jadranske lignje, domaće fuže u brudetu od liganja, lignje punjene pršutom i smokvama, lignje prelivene umakom od jadranskih kozica, ragu od jadranske lignje sa šurlicama, punjene lignje s tapanadom od smokava, pržene lignje, na žaru ili u brudetu…

A smokve će se naći kao sastojak torti, sitnih kolača, semifredda, palačinki, flambirat će ih se, kupati u teranu, ali i spajati u raznim slanim kombinacijama.

Da fini zalogaji budu dostupni baš svima, tu je humanitarni Gastro Cooking Show 25. rujna. Riječkim će se chefovima ovoga puta pridružiti i dvoje glumaca HNK Ivana pl. Zajca, Eleonora Surian i Denis Brižić koji će za sve zainteresirane spravljati razne specijalitete, ponovno s humanitarnim ciljem, jer je sav prihod od prodaje zalogaja namijenjen korisnicima Socijalne samoposluge.

Gastro večer će se pretočiti u glazbenu, jer nakon Gastro Cooking Showa u HNK Ivana pl. Zajca kreće Festival 130 uz koncert "Riječki skladatelji i solisti". Ri gastro ovu jesen nudi i još nekoliko zanimljivih i, najvažnije od svega, finih događanja – stručno predavanje o vrijednostima smokve, pričaonicu za predškolce u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka te dječju gastro radionicu izrade slastica u Bistro slastičarni Cukerin. 

RI gastro dani događaju se u četiri termina tijekom godine, s četiri sezonske gastro-teme, a sve s ciljem očuvanja tradicije prehrane naših starih i njenim vraćanjem na jelovnike domaćinstava i restorana. Organizaciju potpisuju Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke, u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice.

ispiši stranicu ispiši stranicu