Koronavirus u PGŽ

Broj potvrđeno zaraženih korona virusom
Zaraženih Nove evidentiranih Preminulih Izliječenih
Primorsko-goranska županija 21 0 0 2
Republika Hrvatska 315 0 1 5
Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ponedjeljak, 23.03.2020. u 16:30
>

11. 9. 2015

Edukacija zdravstvenih djelatnika u sklopu pilot projekta uspostave HEMS-a

Zavod za hitnu medicinu Zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić obišle su Zavod za hitnu medicinu PGŽ, gdje se održava edukacija zdravstvenih djelatnika u sklopu pilot projekta uspostave HEMS-a. Edukaciju djelatnika Prijavno-dojavne jedinice Zavoda za pravilan rad pri aktiviranju helikopterske hitne medicinske službe provodi ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

Pročelnica Malatestinić opisala je kriterije kojima se upućuje na intervenciju helikopterska ekipa hitne medicinske pomoći. Postoje tri kriterija, pa tako crveni označava potrebu za trenutnom intervencijom, gdje ekipa mora biti spremna u roku od tri minute, žuti znači da ekipa mora biti spremna u roku od sedam minuta, te sekundarni let koji je naručen unaprijed.

Zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Biserka Grbčić-Mikuličić predstavila je protokol postupanja za intervencije hitne medicinske pomoći. Nakon poziva službi utvrđuje se mjesto događaja te stanje pacijenta da bi se odredilo hoće li se uputiti zračni ili zemaljski tim. Intervencije se raspoređuju na primarne gdje ekipa iz zračnog tima prva dolazi na mjesto događaja, a po potrebi mogu se istovremeno uputiti i zračni i zemaljski timovi, potom na sekundarne kada zemaljski tim dolazi prvi a zračni kada je sve pripremljeno za transport pacijenta. Također postoji i tercijarni tip koji se odnosi na prijevoz pacijenata između bolnica.

Kategorije hitnoće razvrstavaju se na crvene ili hitnoće prvog stupnja za vitalno ugrožene pacijente, na žute kada nije vitalno ugrožen pacijent te zeleni gdje hitna pomoć ne treba izaći na intervenciju za stanja koja nisu akutna a život nije sada ili kroz naredno vrijeme ugrožen. Kod crvenog tipa intervencija određuje se da li postoji potreba za intervecijom zračnog tima, istaknula je Grbčić-Mikuličić.

Prednosti intervencija helikopterom su brži dolazak ali i prijevoz pacijenta u bolnicu unutar zlatnog sata i manja traumatizacija pacijenta kvalitetnijim prijevozom. Tu je također i ostanak zemaljskih ekipa na njihovim lokacijama jer zračni tim preuzima pacijenta, pa nema više odsutnosti lokalnih ekipa, koja su do sada morale pratiti pacijente prilikom transporta helikopterima MORH-a. Zbog toga su do sada, primjerice, neki otoci bili i do sat vremena bez ekipa hitne medicinske pomoći.

Grbčić-Mikuličić izjavila je da intervencije zračne službe olakšavaju posao i izuzetno doprinose zbrinjavanju pacijenata, jer primjerice u slučaju infarkta ili moždanog udara, za pravovremene pretrage i terapije te smanjivanje posljedica bitno je u kojem vremenu pacijent dođe do bolnice. To je korisno i kod povrijeđenih pacijenata, gdje bi u slučaju invalidnosti daljne liječenje koštalo puno više. Intervencije se snimaju i analiziraju da se kontrolom utvrde moguće pogreške kako bi se one ispravile i smanjile.

Foto galeriju možete pogledati na našem Facebooku.

ispiši stranicu ispiši stranicu